Aanvoerders betaald voetbal: racisme blijft nog vaak onbesproken

5 februari 2020

Aanvoerders betaald voetbal: racisme blijft nog vaak onbesproken

Uit onderzoek van EenVandaag en de spelersvakbond VVCS blijkt dat er, ondanks alle opheft over racisme in profvoetbal, maar weinig clubs afspraken hebben rondom het aanpakken ervan.

Aan het onderzoek deden 28 van de 38 aanvoerders mee van clubs uit de eredivisie en eerste divisie. Zij zijn van mening dat het plan van aanpak wat de KNVB aankomende zaterdag gaat presenteren hard nodig is.

Vier van de 28 deelnemende aanvoerders hebben elke wedstrijd met racisme te maken, twee maandelijks en vier minstens een keer per half jaar. In de meeste gevallen komt het racisme vanaf de tribunes. Voorbeelden hiervan zijn ‘kutmarokkaan’, ‘katoenplukker’ en ‘aap’. Spreekkoren komen vaak niet in het nieuws en worden ook niet besproken in de kleedkamer na de wedstrijd. Volgens de meeste aanvoerders komt het maar een enkele keer ter sprake.

 

Het begint bij de jeugd

Het merendeel van de teams hebben geen plan liggen voor als er een incident voorkomt met spreekkoren. Voor een groot deel van de aanvoerders is het ook onduidelijk wat het beleid van hun club is. Wel komt het vaak voor dat er ad hoc een besluit wordt genomen.

In de praktijk blijkt dat ook de wetgeving een obstakel vormt. De KNVB en clubs zijn met handen en voeten gebonden. Het zijn meer zaken voor justitie. Een van de aanvoerders merkt op dat er niet wordt geluisterd als er geprotesteerd wordt na een racistische opmerking bij jeugdwedstrijden. “Het gebeurt vaak dat diegene die bezwaar maakt een sanctie ontvangt.”

Ook zijn toeschouwers gevraagd naar het roepen van racistische spreekkoren. De helft geeft aan de mond te houden bij dergelijke leuzen. Meestal wordt er niks over gezegd uit vrees voor reacties, zowel fysiek als verbaal. “De mensen die dit roepen, hebben vaak teveel gedronken en zijn agressief. Als je er dan wat van zegt, kun je zelf een slachtoffer worden”, zegt een supporter. Anderen geven ook aan dat het zo ingeburgerd is dat niemand er echt iets mee doet.

Zowel supporters als spelers zijn positief over de meeste aangekondigde maatregelen. Staken van wedstrijden, gezichtsherkenning in stadions, stadionverboden en strafrechtelijke vervolgingen zouden het beste werken, denken toeschouwers en aanvoerders. Aftrek in punten of een boete voor de club zal niet veel effect hebben. “De daders moeten aangepakt worden.”