Betaald voetbal viert Paarse Vrijdag

11 december 2020

Betaald voetbal viert Paarse Vrijdag

In navolging van de Rainbow Laces campagne in het Verenigd Koninkrijk, is er ook op de Nederlandse voetbalvelden aandacht voor diversiteit en acceptatie van de LHBTI+ gemeenschap. Zo zijn bijvoorbeeld alle cornervlaggen eenmalig in de regenboogkleuren en ook de aanvoerders dragen een band met de tekst #OneLove en de trainers, scheidsrechters en grensrechters dragen een passend speldje. Telstar speelt zelfs in een volledig regenboogtenue. Dit alles van wege de #Alltogetherchallenge, een gezamenlijke zichtbaarheidsactie voor diversiteit en inclusie in het voetbal. Aanleiding is Paarse Vrijdag (11 december), een dag die met name door scholieren wordt gebruikt om een veilig klimaat te creëren waarin iedereen zichzelf kan zijn.

De #alltogetherchallenge, die de voorgaande edities rond Coming Out Dag werd georganiseerd, is opnieuw een initiatief van de Alliantie Gelijkspelen. Onder andere de KNVB, Eredivisie (ECV), Keuken Kampioen Divisie (CED), Coaches Betaald Voetbal, spelersvakbond VVCS, FOX Sports en de John Blankenstein Foundation zetten zich in voor de actie. Ook doen alle clubs uit het betaalde voetbal dit weekend mee.

Regenboogcornervlaggen en uniek Telstarshirt

Nieuw onderdeel van de #alltogetherchallenge is dit jaar dat de cornervlaggen van de thuisspelende clubs worden vervangen door de regenboogvlag. Verder keren de speldjes terug bij coaches, scheidsrechters en de verslaggevers van FOX Sports. Ook maakt FOX Sports bij diverse wedstrijden gebruik van opvallende regenboogmicrofoons en wordt het hele weekend een speciale uitvoering van het zenderlogo in beeld getoond.

Ter extra ondersteuning van Paarse Vrijdag heeft Telstar zelfs een uniek shirt laten ontwerpen met een regenboogdesign. De spelers dragen dit shirt vrijdag tijdens de thuiswedstrijd tegen Almere City. Bij alle wedstrijden in het betaald voetbal dragen de aanvoerders komend weekend de speciale #OneLoveaanvoerdersband, die in november ook door Oranje-aanvoerder Georginio Wijnaldum werd gedragen.

Gastles van Louis van Gaal

In aanvulling op de zichtbaarheid op en rond de velden leveren diverse kopstukken uit het voetbal een inhoudelijke bijdrage aan Paarse Vrijdag. Onder anderen Louis van Gaal, Ronald de Boer en profvoetballers Ralf Seuntjens en Kees Luijckx geven in de ochtend van 11 december een online gastles met als thema ‘jezelf kunnen zijn’. Naar schatting doen meer dan 1000 basisscholen mee. Het complete overzicht met gastdocenten is te vinden op onlinegastles.nl/paarsevrijdag.

De afgelopen drie jaar was de #alltogetherchallenge gekoppeld aan Coming Out Dag (jaarlijks op 11 oktober), met als meest zichtbare uiting dat aanvoerders in betaald- en amateurvoetbal een regenboogband droegen. Vanwege alle COVID19-perikelen is dit jaar besloten om de aandacht te verleggen naar Paarse Vrijdag. Dat is iedere tweede vrijdag van december de dag waarop jongeren in Nederland laten zien dat ze LHBTI+-klasgenoten steunen. (FOX Sports)