Commissie Mijnals teleurgesteld in KNVB na besluit over Social media boycot

3 mei 2021

Commissie Mijnals teleurgesteld in KNVB na besluit over Social media boycot

Britse voetbal clubs besloten vorig weekend om sociale media, zoals Facebook, Instagram en Twitter, te boycotten om een duidelijk signaal af te geven tegen hate speech, discriminatie en racisme uitingen in de richting van een aantal bekende voetbal spelers. De KNVB besloot de actie van de Britse sportwereld niet te volgen en wekte daarmee de wrevel op van de commissie Mijnals, die zich bezighoudt met het tegengaan van racisme, discriminatie en het bevorderen van inclusiviteit in het Nederlandse voetbal. De commissie had geadviseerd om wel met de actie mee te doen, maar dat advies heeft de KNVB dus naast zich neergelegd. 

De KNVB stelde dat de boycot in Engeland voortkwam uit een lange reeks van incidenten. De situatie in Nederland is anders, aldus de KNVB, en “ dan komt een boycot uit het niets ”. Humberto Tan, voorzitter van de commissie Mijnals, bestreed deze analyse, verwijzend naar gelijkaardige gevallen in Nederland, bv het racistisch bejegenen van Mendes Moreira, tijdens Den Bosch-Excelsior in 2019 of de vele racistische reacties op een foto met spelers van Oranje.  Tan: “Je kunt niemand verplichten om mee te doen met een actie, maar je kunt niet zeggen: die voorgeschiedenis zoals in Engeland kennen wij niet.” 

De KNVB kondigde wel aan haar beleid aan te scherpen, bijvoorbeeld om discriminerende reacties van haar kanalen te verwijderen. De KNVB verwijst ook naar straffen die al tegen clubs zijn uitgedeeld en kondigde aan ook in gesprek te gaan met Facebook. Voor de commissie Mijnals is dit echter onvoldoende. Tan vraagt de KNVB om leiderschap te tonen en duidelijke signalen af te geven dat racisme – in welke vorm dan ook,  in het stadion of op sociale media – hard zal worden aangepakt.  

Voor Tan zijn er geen excuses te verzinnen voor de eerste reactie van de bond. “Als je niet actief wil bestrijden, ben je onderdeel van het probleem. De UEFA doet mee, de Formule 1 doet mee, VVCS (vakbond voor voetballers in het betaald voetbal) doet mee, de commissie Mijnals heeft het geadviseerd…”

“Het is een tijd waarin je niet meer alleen kunt reageren. Anticipeer eens een keer, want dan toon je leiderschap. Leiderschap toon je door te laten zien wat je meent, niet alleen door wat je zegt. Deze actie is ook symbolisch, absoluut. Maar als je dit onderwerp serieus wil aanpakken, moet je ook serieus zijn in je reactie. Dit is geen serieuze reactie.”