Phoenix Rising trainer biedt excuses aan na homofoob incident met San Diego Loyal

6 oktober 2020

Phoenix Rising trainer biedt excuses aan na homofoob incident met San Diego Loyal

Op 30 september, tijdens de wedstrijd op het tweede Amerikaanse niveau tussen Phoenix Rising en San Diego Loyal werd San Diego speler Collin Martin, nadat hij een rode kaart ontving, beledigd met homofobe opmerkingen. Martin is openlijk gay, en stapte naar de vierde official om zijn verhaal te doen. Nadat de scheidsrechter door wilde laten spelen, stapten de spelers van San Diego Loyal als collectief van het veld. In een verklaring liet Landon Donovan, trainer van San Diego Loyal, weten dat de club daden bij woorden wilde voegen. ‘In voetbal is geen plaats voor onverdraagzaamheid, aldus Donovan.

Op video beelden is te zien hoe beide trainers met de scheidsrechter in gesprek gaan. Donovan probeert aan de scheidsrechter uit te leggen dat het gaat om een homofoob incident. De scheidsrechten geeft aan het woord gehoord te hebben, maar lijkt niet te begrijpen waarom de opmerking homofoob is. Op de beelden is te zien dat Phoenix Rising trainer, Rick Schantz de opmerkingen van zijn speler bagatelliseert en beweert dat deze bij voetbal horen. Schantz kreeg hierop veel kritiek.

Hier is Donovan het duidelijk niet mee eens en besluit met zijn spelers van het veld te stappen. Een week voor het vermeende incident werd een andere speler van de Loyal, Elijah Martin, al racistisch bejegend door Omar Ontiveros van het tweede team van LA Galaxy. In een verklaring laat Donovan weten dat na het incident ze spijt hebben dat ze na het racistisch incident niet van het veld zijn gestapt. Beide clubs zouden in de 71ste minuut een spandoek tonen met daarop ‘I will act, I will speak’, oftewel ‘Ik zal handelen, ik zal me uitspreken’. Loyal-trainer Donovan legde uit dat zijn ploeg vond dat ze ook naar die woorden moest handelen, waarna de club dus het veld verliet.

Phoenix speler Junior Flemming ontkende dat hij homofobe woorden gebruikte, maar zijn trainer, Schantz komt nu met excuses. In een verklaring laat Schantz weten dat hij op het moment de situatie niet volledig begreep en zijn speler en club wilde verdedigen. Na enige reflectie zegt hij te beseffen dat zijn opmerkingen verkeerd waren en snap hij waarom mensen boos zijn. Hij zegt dat hij teleurgesteld is in zich zelf een dat hij vanaf nu zich actief gaat inzetten om LGBT+ onderwerpen beter te begrijpen. Zo hebben San Diego Loyal en Phoenix Rising hebben een gezamenlijk educatief programma ontworpen, welke hij zal steunen.