Samen laten wij onze stem horen, samen staan wij voor diversiteit

24 oktober 2019

Samen laten wij onze stem horen, samen staan wij voor diversiteit

Gisteren, op 24 oktober, kwamen voetbalclubs en organisaties uit heel Europa samen, in het Ibrox Stadion te Glasgow, voor de lancering van een nieuw diversiteits- en inclusie (integratie)programma.

De Stichting European Football for Development Network (EFDN), Chelsea FC Foundation, SV Werder Bremen, Inter Campus, Club Brugge Foundation, Brentford FC Community Sports Trust en Fundacao Benfica zullen zich aansluiten bij Geef Racisme de Rode Kaart in een nieuw ‘Show Racism the Red Card’ initiatief.

Het 24-maanden durende antiracisme en anti-discriminatie programma gebruikt de prominente status van voetbal om racisme en andere vormen van discriminatie in de samenleving aan te pakken. Het project heeft tot doel het bewustzijn van diversiteit te vergroten, sociale cohesie te bevorderen en fysiek en verbaal geweld in relatie tot racisme te verminderen.

De output van het programma omvat bewustmakingscampagnes in stadions en amateurclubs, educatieve programma’s voor scholen en werkplekken, en evenementen ter bevordering van diversiteit door middel van voetbal.

Om dit nieuwe initiatief te vieren, vond op 23 en 24 oktober een lanceringsevent plaats in het Ibrox Stadium met vertegenwoordigers van alle programmapartners. Een campagnevideo werd uitgebracht en clubs kregen de gelegenheid om informatie te ontvangen over het programma en om het belang van diversiteit en inclusie in de huidige samenleving te bespreken.

Voormalig Rangers FC speller en huidig onderwijsmedewerker van Show Racism the Red Card, Derek Ferguson, was ook aanwezig om zijn steun te betuigen.

Claudia Kreileman, campagnemanager bij Geef Racisme de Rode Kaart Nederland zei: “Respect, beleefdheid en gelijkwaardigheid zijn omgangsvormen en moraal die gelden voor ons allemaal, niet alleen in voetbal. Sport kan zo’n krachtig instrument zijn bij het bevorderen van sociale cohesie en van normen en waarden. Echter, is het moeilijk om alleen te staan in de strijd tegen racisme. Daarom bundelen we onze krachten met acht clubs om sociale integratie en diversiteit te promoten. We zijn trots dat we dit programma, samen met deze partners, kunnen lanceren.

 

Samen laten wij onze stem horen, samen geven wij racisme de rode kaart. Want #diversitywins.