Vandaag zestig jaar geleden…Internationale dag tegen rassendiscriminatie

21 maart 2020

Vandaag zestig jaar geleden…Internationale dag tegen rassendiscriminatie

Op de ochtend van 21 Maart 1690 protesteerden er duizenden Afrikanen tegen de Apartheid. Rond één uur ’s middags liep de demonstratie compleet uit de hand. Demonstranten bestormden het politiebureau van de stad Sharpeville. De jonge en ongetrainde agenten raakten in paniek en opende het vuur.

Na een kogelregen van slecht 40 seconden, vielen er die dag 69 slachtoffers, onder wie tien kinderen en acht vrouwen; de meeste werden op de vlucht in de rug geschoten.

De schietpartij staat wereldwijd bekend als het bloedbad van Sharpeville. Er werd met afschuw door de rest van de wereld gereageerd op de gebeurtenissen. Het massale verzet bracht het Apartheidsregiem aan de rand van de afgrond.

In 1996, riepen de Verenigde Naties 21 maart uit tot de Internationale dag tegen rassendiscriminatie en vooroordelen Apartheid als misdaad tegen de mensheid.

Helaas worden, vandaag de dag, de spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen steeds zichtbaarder in de maatschappij, op scholen en op sportvelden.

Een van de onderwerpen die aan bod komt in ons schoolprogramma gaat over verschillen en gelijkenissen tussen ons. De doelstelling van dit onderwerp is om de acceptatie van elkaar verschillen te vergroten. Benieuwd naar de les? Stuur dan een berichtje naar info@rodekaart.eu.