Te weinig bewijs voor strafvervolging racisme tijdens FC Den Bosch – Excelsior

26 april 2021

Te weinig bewijs voor strafvervolging racisme tijdens FC Den Bosch – Excelsior

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft onlangs besloten geen strafvervolging in te stellen tegen twee verdachten in een onderzoek naar racistische spreekkoren tijdens de voetbalwedstrijd FC Den Bosch – Excelsior op 17 november 2019. Er is namelijk niet genoeg bewijs gevonden voor een strafzaak.  Vrijspraak van racisme vanwege te weinig bewijs is een ernstige tekortkoming in de strijd tegen racisme.

Excelsioraanvaller Ahmad Mendes Moreira werd volgens het OM vanaf de tribune de ‘meest weerzinwekkende dingen’ toegeroepen, maar ondanks nauwgezet onderzoek, waarbij gebruik is gemaakt van liplezers, kon niet worden hard gemaakt dat de verdachten zich hebben schuldig gemaakt aan racistische uitingen. het OM betreurt dit en stelt dat hoewel het onderzoek is afgesloten, “de impact van deze woorden niet onderschat mag worden”.

De 25-jarige aanvaller van Excelsior stapte destijds in tranen het veld af, nadat hij vanaf de tribunes in stadion De Vliert racistisch was bejegend. De wedstrijd werd even gestaakt. De beelden gingen vervolgens de wereld rond. Als straf voor het verwerpelijke en racistische gedrag van de supporters, moest FC Den Bosch bij twee thuiswedstrijden een deel van de tribunes leeg houden.  

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Den Bosch lanceerde de KNVB begin vorig jaar samen met de overheid het aanvalsplan ‘Ons voetbal is van iedereen’, bedoeld om racisme en discriminatie tegen te gaan. Oud-profvoetballer Houssin Bezzai werd aangesteld als programmamanager. Het aanvalsplan bevat twintig onderdelen. Zo werd een denktank voor de aanpak van racisme opgezet, de commissie-Mijnals. 

Het aanvalsplan bevatte ook de introductie van een app, bedoeld om gevallen van racisme en discriminatie te melden, en de inzet van slimme technologie om discriminerende uitingen beter te kunnen registreren. Juist daarmee kan in het vervolg hopelijk het nodige bewijs worden geleverd waarmee de rechter tot een veroordeling van de verdachten kan overgaan.

More News Like This