Changing the Chants: hoe Feyenoord antisemitisme in het voetbal bestrijdt

20 mei 2021

Changing the Chants: hoe Feyenoord antisemitisme in het voetbal bestrijdt

“Feyenoord is voor iedereen” is een slogan die veel betekend voor Feyenoord. Iedereen moet zich welkom voelen in het stadion. Feyenoord is eerste club in Nederland die een educatief programma heeft rondom antisemitisme. Sinds 2015 werkt Feyenoord samen met de Anne Frank Stichting en antiracisme organisatie Radar. Het educatieve programma richt zich voornamelijk op supporters die een stadionverbod hebben gekregen. Ook organiseert de club rondleidingen door de stad langs plaatsen die een link hebben met de club en met de Tweede Wereldoorlog, of fans ontmoeten Joodse Feyenoord supporters die hun verhaal vertellen. Op deze manier probeert de club hun supporters bewust te maken van schadelijk gedrag rondom antisemitisme.

Sinds 2020, Feyenoord is een partner in het project ‘Changing the Chants’, een samenwerking tussen Feyenoord, Borussia Dortmund, het FARE netwerk en de Anne Frank Stichting. Onlangs hebben zij een documentaire en een gids met goede praktijken uitgebracht over de bestrijding van antisemitisme in het voetbal. Het doel van het project is om meer inzicht te krijgen in maatregelen die voetbalclubs kunnen nemen, of activiteiten die kunnen worden georganiseerd om fans bewust te maken van antisemitisch gedrag op de voetbaltribunes. Changing the Chants is gebasseerd op twee afzonderlijke educatieve programma’s voor voetbalfans, uitgevoerd door Borussia Dortmund en Feyenoord. Deze educatieve initiatieven, hoewel niet gelijksoortig, worden uitgewisseld en geanalyseerd, en er worden nieuwe benaderingen uitgeprobeerd, die de weg vrijmaken voor praktijken waarin herstelrecht wordt toegepast. 

Dit project bevordert het openen van een ruimte voor gedeeld leren, transnationale en contextoverschrijdende proefprojecten van deze benaderingen. Een groep Europese contribuanten, belanghebbenden met verschillende achtergronden en een hoog niveau van deskundigheid, draagt bij aan dit proces en staat de partnerorganisaties bij. Dit team streeft ernaar meer vergelijkbare benaderingen in heel Europa te vinden en te analyseren en deze te publiceren in een compendium van goede praktijken. Bovendien helpen de inzichten uit het proefproject, de uitwisseling en het compendium om praktische en overdraagbare richtsnoeren en aanbevelingen te creëren voor voetbalgemeenschappen, en voetbalclubs in het bijzonder, in heel Europa en daarbuiten. Beide resultaten zullen worden verspreid via een reeks multiplicatorevenementen in heel Europa en een slotconferentie in 2021. Voetbalgemeenschappen die antisemitisme willen bestrijden via niet-formele educatie zullen zo hun eigen zinvolle programma’s kunnen ontwikkelen en uitingen van antisemitische haatzaaiende uitingen kunnen voorkomen en erop kunnen reageren. Een speciale website zal grensoverschrijdende uitwisseling en samenwerking stimuleren. 

GOOD PRACTICE COMPENDIUM GUIDE

Zoals gezegd, heeft het ‘Changing the Chants’ consortium andere benaderingen van de bestrijding van antisemitisme in het Europese voetbal gevonden en geanalyseerd. Tot de projecten die in het compendium worden belicht, behoren de ‘SayNoToAntiSemitism’ campagne van Chelsea FC, educatieve programma’s van FC Utrecht, Feyenoord Rotterdam, de Duitse voetbalbond, SC Aleviten Paderborn, ook herdenkings- en herdenkingsprogramma’s van Borussia Dortmund, First Vienna FC 1984 Supporters, AC Milan, Werder Bremen Fan Project, AFC Bournemouth, Ferencvaros FC en meer. 

Het compendium kan worden gedownload via chaningthechants.eu of via deze link. 

DOCUMENTAIRE 

BRON: changingthechants.eu