Feyenoord krijgt lhbti+ fanclub, de ‘Roze Kameraden’

24 augustus 2021

Feyenoord krijgt lhbti+ fanclub, de ‘Roze Kameraden’

In navolging van ADO Den Haag, krijgt ook Feyenoord Rotterdam een lhbti+ supportersgroep, genaamd de Roze Kameraden. In 2013 werd door ADO supporters al de Roze Règâhs opgericht. Het doel van de Roze Kameraden: alle supporters moeten zich welkom voelen in stadion De Kuip.

Oprichter Paul van Dorst zegt dat de Roze Kameraden willen bijdragen aan dat supporters zich veiliger voelen in De Kuip. Van Dorst zegt dat hij er zelf aan gewend is wat er soms van de tribunes wordt geroepen, maar dat er nog te vaak met het woord ‘homo’ gescholden word.

In een interview met de Gaykrant zegt van Dorst: “Er zijn nog weinig plekken waar ik kom waar zo negatief over homo’s wordt gesproken. Het gaat onbewust langs mij heen, omdat ik het gewend ben. Ik reageer er ook niet op. Want ik dacht altijd: ben ik nu het individu dat op deze plek het gaat veranderen? Ja dus, want uiteindelijk ben ik dat nu.”

Dat lhbti+ supporters zich niet altijd even welkom voelen in de voetbalstadions werd ook pijnlijk duidelijk kort na de oprichting van de Roze Kameraden. Twee dagen na de lancering van de Roze Kameraden werd bij de sportschool van Van Dorst brandgesticht. Ook werd de sportschool beklad met homofobe leuzen en doodsbedreigingen.

In een reactie liet Feyenoord weten de actie sterk te veroordelen en dat Feyenoord een club voor iedereen is, ongeacht seksuele oriëntatie of genderidentiteit.