Derksen: Akwasi-uitspraak was verkeerde grap, maar ik maak geen excuses

22 juni 2020

Derksen: Akwasi-uitspraak was verkeerde grap, maar ik maak geen excuses

Johan Derksen gaat geen excuses aanbieden voor zijn uitspraken over Akwasi. Dit zei hij maandagavond in de uitzending van Veronica Inside.

“Ik kan heel Nederland uit de droom helpen: ik ga geen excuses aanbieden, trek geen boetekleed aan en ga niet door het stof”, zei Derksen.

Vorige week maandag werd er in het voetbalprogramma gepraat over anti-racismedemonstraties in Nederland. Later in het programma, toen een foto van een demonstrant verkleed als Zwarte Piet werd getoond, zei Derksen: “Weten we zeker dat dat niet Akwasi is?”

Deze opmerking leidde tot veel opheft. Spelers van mannen, vrouwen en jong Oranje brachten een statement naar buiten waarin zij zeiden zich niet meer te laten interviewen door het programma. Ook trokken adverteersters van het programma zich terug.

Derksen noemde zijn opmerking een de uitzending van vanavond, die geheel in het teken stond van racisme, “een verkeerde grap”. “Afgelopen week ben ik opgehangen. Dit geeft niet, want ik had het verdiend.”

Maar een excuses komt er dus niet. “Ik ben van mening dat ik me altijd heel fatsoenlijk gedraag ten opzichte van alle rassen. Ik heb niet het gevoel dat ik zwarte mensen ooit heb gekwetsts.”

Dries Boussatta, oud-voetballer met Marokkaanse ouders die ook te gast was in het programma zei: “We moeten erkennen dat er een probleem is, dat is de eerste stap.” Hij kreeg bijval van een andere gast, juriste Natacha Harlequin, wie Derksen opriep om meer empathie te tonen.

 

‘Politiek correct en laf’

Derksen zei zich niet al te druk te maken over de boycot van het Nederlands elftal. “Dat neem ik niet serieus. Dat zijn dezelfde jongens die straks in Qatar het Wilhelmus staan te zingen.”

Het WK voetbal wordt door Qatar georganiseerd in 2022. Volgens Amnesty International hebben de bouwers van de stadions zeven maanden gewerkt zonder daarvoor betaald te krijgen.

Over het afhaken van adverteerders van Veronica Inside zei Derksen: “dit is politiek correct en laf”.