Homoseksueel in de voetbal wereld

5 juli 2021

Homoseksueel in de voetbal wereld

Mike Gerritsen is een amateurvoetballer, hardcore Go Ahead Eagles-fan en homoseksueel.

Al meer dan 26 jaar beschermde Mike Gerritsen zijn homoseksualiteit verborgen. Een half jaar geleden had hij eindelijk zijn coming-out. “Hier ben ik, nog steeds dezelfde Mike, alleen homo”.

Hij vroeg zich lange tijd af van het slechts een fase was van dat hij echt homo was. Afgelopen zomer begon hij voor het eerst gevoelens voor een man te krijgen, toen wist hij dat hij in feitelijk homoseksueel was.

Vanaf dat moment was Mike overtuigd dat zijn homoseksualiteit niet geaccepteerd zou worden in de voetbalwereld, vanwege het stigma dat voetbal als mannensport wordt gezien.

Hij speelt bij zijn jongensclub ‘Sv Helios’ sinds hij kon lopen en traint momenteel het jeugdteam.

“Voetbal is mijn leven, ik was bang dat ik me in de steek gelaten zou voelen door de club. Dit was absoluut niet het geval”

hij uit de kast kwam, schreef Mike een brief aan zijn ouders en familie waarin hij uitlegde dat hij homoseksueel was, hij had geen idee wat voor reactie hij kon verwachten. Na de brief aan iedereen gelezen te hebben was er geen woede maar opluchting, acceptatie en vooral liefde.

Hij is een voorbeeld. Niet dat hij dat wilde, niet dat hij ervan droomde, maar gewoon omdat hij een van de eerste mannelijke voetballers is die zo openlijk naar buiten komt.