KNVB lanceert meldingsapp voor racisme en discriminatie

8 februari 2021

KNVB lanceert meldingsapp voor racisme en discriminatie

Vandaag, maandag 8 februari, heeft de KNVB een nieuwe meldingsapp voor racisme en discriminatie gelanceerd. De DiscriminatieMelder werd gepresenteerd tijdens een online event waarin de KNVB de balans op maakt, 1 jaar na de lancering van het Actieplan Ons Voetbal Is Van Iedereen. Met de app kunnen incidenten op en rondom het voetbalveld, die te maken hebben met racisme en discriminatie, direct gemeld worden bij de KNVB. Signaleren is een van de ‘pillars’ uit het actieplan dat na aanleiding van het incident bij FC Den Bosch – Excelsior in november 2019 gelanceerd is. De app is één van de maatregelen die de KNVB heeft geimplementeerd op het gebied van ‘signaleren’.

De KNVB heeft ook maatregelen genomen op het gebied van preventie en sanctioneren. Zo is de #OneLove campagne gestart. Tijdens Paarse vrijdag werd deze campagne breed uitgedragen in de Eredivisie en de Keuken Kampioen divisie. Ook bij Oranje droegen de vrouwen en de mannen het speciale #OneLove warmloopshirt. Ook is de KNVB gestart met het geven van Fairplay workshops en trainingsprogramma’s bij amateurclubs en arbiters. Helaas zijn dit er op het moment minder dan gepland vanwege de coronabeperkingen. Ook op het gebied van sanctioneren heeft de KNVB verschillende stappen gezet. Zo is gesproken over het invoeren van persoonsgerichte aanpak, bij deelnemende BVO-gemeenten is voorlichting gegeven over strafmogelijkheden. Ook is de tuchtrecht van de KNVB versterkt, waarbij de strafmaat voor discriminerende belediging is verhoogd. Het stadionverbod voor discriminatie is opgehoogd naar max. 120 maanden en bij discriminerende leuzen, kunnen supporters nu meedoen met het Spreekkorenproject.

DiscriminatieMelder

“Met alle mogelijkheden voor het voetbal is de DiscriminatieMelder de vernieuwde versie van de Meld Discriminatie Nu-app van Discriminatie.nl, de landelijke vereniging van discriminatievoorzieningen. Met de DiscriminatieMelder heeft men drie opties om melding maken: Melding Algemeen, Betaald Voetbal en Amateurvoetbal. Meldingen in de eerste categorie worden opgevolgd door Discriminatie.nl, zoals voorheen met Meld Discriminatie Nu.”

“Voor het betaald voetbal is de app vooral bedoeld voor stadionbezoekers. Zij kunnen een melding maken als een incident zich in het stadion voordoet. Deze melding gaat direct naar de veiligheidscoördinator in het stadion, zodat bijvoorbeeld een steward gevraagd kan worden om poolshoogte te nemen. Voor het amateurvoetbal gaan de meldingen naar Discriminatie.nl, de KNVB ontvangt een overzicht van verenigingen waar incidenten zijn gemeld en een geanonimiseerde beschrijving van het incident. Vervolgens neemt Discriminatie.nl contact op met de melder en wordt indien de melder dit wenst, ook de KNVB betrokken. De KNVB neemt contact op met de vereniging. Daarnaast kan de zaak worden voorgelegd aan de secretaris van de speciaal aanklager discriminatie om te beoordelen of er een tuchtzaak gestart kan worden of een vooronderzoek daartoe.”

“Hierdoor vormt zich een beeld van de problematiek en is helder waar en welke acties nodig zijn.”

de KNVB
Lanceringsvideo KNVB over de nieuwe app DiscriminatieMelder

“Eric Gudde, directie KNVB: ‘Bij een incident wil iedereen dat er snel en streng gestraft wordt. In Nederland hebben we een rechtssysteem waarbij je iemands schuld moet kunnen bewijzen voordat je kunt straffen. Dat is in het voetbal met het tuchtrechtsysteem of met stadionverboden niet anders. Het is dus belangrijk dat men melding doet zodat we kunnen ingrijpen en/of een onderzoek kunnen starten. Daarnaast is het registreren van meldingen ook noodzakelijk om te weten te komen waar de incidenten zich voornamelijk voordoen. Dus zelfs anonieme meldingen zijn bruikbaar. Deze app vormt één van de twintig onderdelen van ‘Ons voetbal is van iedereen’. Ik hoop dat we, zodra de tribunes en amateurvelden weer vol(ler) zijn, met dit complete plan en met z’n allen een belangrijke verandering in gang kunnen zetten.'”

“’Ruim een kwart van de Nederlanders ervaart discriminatie. We vinden het belangrijke dat deze mensen de weg naar ons weten te vinden en discriminatie melden. Net als voetbal is het verbod op discriminatie en gelijke behandeling van iedereen. De app is een middel om discriminerende scheldpartijen en opmerkingen te stoppen. We gaan met de KNVB en verenigingen in gesprek en helpen melders om een oplossing te vinden voor hun individuele situatie. Niet alleen voetballiefhebbers, maar iedereen kan van de app gebruik maken. Dus ook als je discriminatie ervaart in je werk, bij het zoeken van een huis of in een dagelijkse situatie, kun je dit melden en rekenen op de steun van Discriminatie.nl’, aldus Frederique Janss van Discriminatie.nl, de landelijke vereniging van antidiscriminatievoorzieningen.”

“De app is te downloaden via Google Play en de App Store. Een promotiecampagne voor de app gaat van start als publiek weer in de stadions wordt toegestaan en de amateurs weer wedstrijden mogen spelen.”

Meer informatie: https://www.knvb.nl/nieuws/themas/sportiviteit-respect/62557/update-1-jaar-ons-voetbal-van-iedereen