Spelers PSG – Istanbul Basaksehir stappen van het veld vanwege racisme

9 december 2020

Spelers PSG – Istanbul Basaksehir stappen van het veld vanwege racisme

Het Champions League dueal tussen Paris Saint-Germain en Istanbul Basaksehir van gisteravond (8 december) is na dertien minuten stilgelegd. De assistent-trainer van Basaksehir, Pierre Webó ontving een rode kaart van de Roemeense scheidsrechter Ovidiu Hategan. De vierde official gebruikte het woord ‘negru’ om Pierre Webó te beschrijven toen hij kritiek had op de arbitrage. Er ontstond een hoop tumult met spelers van beide ploegen die zich ermee bemoeiden. Na lange woordenwisselingen, waar ook een supervisor van de UEFA aan te pas kwam, werd besloten om de wedstrijd stil te leggen en vertrokken beide ploegen naar de kleedkamer.

De spelers van Istanbul Basaksehir, onder aanvoering van reservespits Demba Ba, wilden na de opmerking van de vierde niet meer verder en gingen al snel richting de kleedkamer. Toen de spelers van Paris Saint-Germain hoorden wat er was gezegd, begrepen zij deze reactie en zochten ook zij de kleedkamer op. Demba Ba, die in de buurt van Webó zat en alles aanhoorde, probeerde de vierde official ondertussen uit te leggen wat het probleem was. ,,Bij een blanke speler noem je nooit een huidskleur, maar bij een donkere speler noem je dat erbij. Waarom doe je dat? Dat klopt niet.”

Als Geef Racisme de Rode Kaart, staan wij pal achter het krachtige statement van beide ploegen om van het veld te stappen. Basaksehir zette al kort nadat de wedstrijd was stilgelegd de slogan van de UEFA op Twitter: “No To Racism”. De Turkse club is boos dat juist een UEFA-official zich schuldig maakt aan racisme. De UEFA voert al jarenlang campagne tegen racisme.

Duel wordt vanavond hervat

De wedstrijd wordt woensdagavond om 18.55 uur hervat met andere officials. Zo is Danny Makkelie door de UEFA aangesteld om het restant te leiden. Het duel begint in de dertiende minuut. In eerste instantie zou de wedstrijd worden hervat met alleen een andere vierde official langs de lijn. De videoarbiter, die ook in het stadion was, zou die rol overnemen. De Turken gingen daar echter niet mee akkoord. “De UEFA stelt een grondig onderzoek in”, meldde de Europese federatie na het incident in een eerste officiële reactie. “Voor racisme, en discriminatie in al zijn vormen, is geen plaats in het voetbal.”