RKC doet mee met Geef Racisme de rode kaart

27 november 2020

RKC doet mee met Geef Racisme de rode kaart

Eredivisie club, RKC Waalwijk is een partner in het Geef Racisme de Rode Kaart project. RKC en Stichting Samen RKC geven een gezamenlijk statement tegen racisme. Stichting Samen RKC voert al een tijdje het anti-racisme en anti-discriminatie programma Ieder1Gelijk uit. Nu gebruiken zij ook de Rode Kaart uit het Geef Racisme de Rode Kaart project. Daar bleef het niet bij. Ook aanvoerder Anas Tahiri en Hans Mulder gaven racisme de rode kaart.

Ieder1Gelijk

Het project waarbij Respect, (anti)Discriminatie en Pesten centraal staan. Elk najaar staat het project Ieder1Gelijk op het programma voor de groepen 7 en 8 van basisscholen uit de gemeente Waalwijk. Docenten ontvangen aan het begin van het schooljaar een uitnodiging om deel te nemen aan dit project. Ieder1Gelijk ziet er als volgt uit, Samen RKC komt gedurende heel de week in de deelnemende klas. Elke dag staat er één bepaald thema centraal dat middels een interactieve manier en voetbal voorbeelden wordt besproken. Deze lessen worden gegeven door een medewerker van Samen RKC, die de eerste les ook een lespakketje meeneemt speciaal ontworpen voor het project Ieder1Gelijk. 

Naast lessen in de klas gaan de deelnemende leerlingen ook een bezoek brengen aan RYU Waalwijk. Een all-round sportschool die zich bezig houdt met vechtsporten en fitness. Tijdens dit bezoek krijgen de leerlingen les van een gediplomeerde trainer omtrent zelfverdediging. De kinderen worden er bewust van gemaakt wat een bepaalde lichaamshouding met je doet en hoe jij jezelf kan verdedigen zonder dat het uitloopt tot een heel gevecht. Naast deze les gaan de kinderen ook aan de slag met samenwerkingsspellen om de groepsdynamiek in de klas te verhogen.

Ook aan eerstejaars van het Voortgezet Onderwijs worden de lessen van Ieder1Gelijk gegeven. Deze zijn aangepast op het niveau van leerlingen. Het verschil met de basisschool is de diepgang op de onderwerpen, een andere manier van lesgeven en de leerlingen brengen geen bezoek aan RYU Waalwijk maar doen zelf rots en water oefeningen in de klas onder begeleiding  van een medewerker van Samen RKC.