Uitkomen in de voetbalwereld

4 juni 2021

Uitkomen in de voetbalwereld

De voetbalwereld is helaas nog geen veilige omgeving waar homoseksualiteit volledig wordt geaccepteerd. Het is daarom belangrijk dat spelers, officials en bestuurders het voortouw nemen om homoseksualiteit bespreekbaar te maken en ‘outing’ te bevorderen. Ze kan hiermee bijdragen tot inclusie van en gelijkwaardigheid tussen mensen.

Slechts weinig spelers, trainers of officials zijn tot nu toe uitgekomen als homoseksueel. Dat heeft veel te maken met de vrees voor vijandige reacties en hate speech. Anderzijds is het cruciaal dat er role models zijn die het pad effenen voor anderen en jongeren die homoseksueel zijn, het vertrouwen kunnen geven dat ze een volwaardige plaats in onze samenleving innemen, ook in de voetbalwereld.

Het is daarom lovenswaardig dat Kevin Bodde, sinds afgelopen november actief als assistant scheidsrechter in de Eredivisie, en in het dagelijks leven politieagent, zich onlangs openlijk heeft geuit als zijnde homoseksueel. In interviews, vertelt hij hoe moeilijk het was voor hem om voor zijn homoseksualiteit uit te komen, vooral tijdens zijn jeugd binnen het gezin: « Op de plek waar ik dacht dat ik niet bang hoefde te zijn voor mijn homoseksualiteit (thuis), moest ik wel bang zijn. En op de plek waar ik dacht dat ik wel bang moest zijn (de buitenwereld), bleek dat totaal niet te hoeven.”

De reacties op zijn ‘coming out’ in de voetbalwereld en daarbuiten waren over het algemeen erg positief. Kevin is ook actief voor de John Blankenstein Foundation, een organisatie die ijvert voor de acceptatie van homoseksualiteit in de sport. Blankenstein is in 2006 op 57 jarige leeftijd overleden.