Open brief voor de spelers van Oranje

2 juni 2021

Open brief voor de spelers van Oranje

Het Europees voetbal kampioenschap staat voor de deur. Na lange afwezigheid is het Nederlands elftal eindelijk weer van de partij. We kunnen weer als één man (en vrouw) achter ‘Ons Oranje’ staan en trots zijn op de prestaties die zij op de mat gaan leggen. We kijken allemaal uit naar een fantastisch voetbal feest wat voor het eerst in de historie in elf steden verspreid over geheel Europa zal worden gespeeld, waaronder Amsterdam.

Wij, stiching Geef Racisme de Rode Kaart, en onze Europese campagne ‘Show Racism the Red Card’ staan vierkant achter de open brief gericht aan Ons Oranje (One Love – ons voetbal is van iedereen) van de KNVB, talloze Eredivisie en Keukenkampioen divisie clubs, betrokken organisaties, en een groot aantal bekende Nederlanders : … ‘Jullie laten al generaties lang zien wat overal vanzelfsprekend zou moeten zijn.’ ..’Dat ras, geloof, afkomst en seksuele geaardheid geen rol spelen. Dat het alleen gaat om wat je kunt en wat je doet’. ..’We hebben één gezamenlijke grote liefde : voetbal, en er is maar één kleur die telt : oranje’. Hiermee wordt de spijker op de kop geslagen.

Voetbal is namelijk veel meer dan een passie en een sport. Voetbal is een beleving dat voor verbinding zorgt in onze samenleving. We spelen samen onze wedstrijden, ongeacht onze achtergrond, zonder vooroordelen en met wederzijds respect. We genieten samen – in het stadion, (en hopelijk snel weer) op cafe, in de straat en voor de buis. We vieren triomfen met zijn allen en treuren bij verlies.

Maar een ding staat vast : voetbal overbrugt verschillen, en brengt mensen samen. Dus we staan met zijn allen vierkant achter Ons Oranje We maken er met elkaar een groot feest van. Voetbal is immers van iedereen!

Oranje is al tientallen jaren hét voorbeeld van hoe mensen met verschillende achtergronden prettig en succesvol samenwerken. Dit zou overal, op elk niveau en op elk veld zo moeten zijn. Bekijk hier wie dit statement allemaal hebben ondertekend: www.onsvoetbalisvaniedereen.nl